Obyvatelia obce sú pri ceste do Stropkova naďalej odkázaní na obchádzku

18.06.2010 Stropkov

Miňovce 18. júna (TASR) - V súvislosti s nedávnymi zosuvmi pôdy v Miňovciach pretrváva na území samosprávy stále mimoriadna situácia.
Miestni obyvatelia, ako aj ľudia z viacerých okolitých obcí v dôsledku zosuvov poškodenej cesty 1/50 naďalej cestujú do Stropkova po obchádzkovej trase, ktorá je oproti pôvodnej dlhšia o niekoľko desiatok kilometrov.
Štátnu cestu prvej triedy medzi Miňovcami a Breznicou poškodil masívny zosuv pôdy ešte začiatkom júna. \"Premávka cez úsek nie je technicky a ekonomicky reálne obnoviteľná, \" uviedol pre TASR Jozef Fabian zo Slovenskej správy ciest. Obyvatelia obcí, ktorí dochádzajú do Stropkova za prácou a do škôl, absolvujú namiesto niekoľkých kilometrov viac ako 30-kilometrovú obchádzkovú trasu.
\"Ceny autobusovej dopravy zostali zachované aj napriek tomu, že sú vzdialenosti dlhšie. Časovo je to však oveľa náročnejšie. Predtým sme šli do Stropkova 10 až 15 minút, teraz to trvá viac ako 40 minút, \" konštatoval starosta Miňoviec Ľubomír Kapa. Ako dodal, cestná komunikácia sa na svojom pôvodnom úseku pre hroziace zosuvy opravovať nebude. \"Náhradná provizórna trasa povedie iným smerom pri toku Ondavy, projektová dokumentácia k nej by mala byť hotová do konca tohto týždňa, \" priblížil Kapa. Pri optimistických predpokladoch by mohol byť nový úsek podľa slov starostu sprejazdnený asi za štyri mesiace.
\"SSC predpokladá riešiť provizórnu preložku cesty I/15 v čo najkratšom čase. V súčasnosti sa pracuje na projektovej dokumentácii a potrebnom geologickom prieskume. Po prijatí provizórneho riešenia zabezpečíme jej výstavbu, \" informoval Fabian. O výške investície a konkrétnych termínoch jej realizácie je zatiaľ podľa jeho slov predčasné hovoriť.
 

Vyberte región